Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Το Στοίχημα της Ανάπτυξης

Το Στοίχημα της Ανάπτυξης

Η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού δείχνει τη βούληση και τη φιλοδοξία της σημερινής κυβέρνησης για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, που τροφοδοτείται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Ο στόχος που έθεσε για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 έναντι 2% το 2019, ο οποίος είναι αρκετά υψηλότερος από τις διεθνείς προβλέψεις, μπορεί να επιτευχθεί, αν οι παραδοχές στις οποίες στηρίζεται είναι ρεαλιστικές. Συγκεκριμένα, η πρώτη παραδοχή για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 έναντι 0,6% το 2019 φαίνεται ρεαλιστική. Ισως, μάλιστα, ξεπεράσει και αυτό το ποσοστό, λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος μετά τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και, βέβαια, την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας (15,6% το 2020).

Η δεύτερη παραδοχή για αύξηση των επενδύσεων κατά 13,4% το 2020 έναντι 8,8% το 2019 ίσως αποδειχθεί λιγότερο ρεαλιστική, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και, βέβαια, παρά το ευνοϊκό διεθνές κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την άνοδό της στην εξουσία. Αυτό διότι ο χρονικός ορίζοντας για την απόδοση των σχετικών μέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων, δεν είναι αρκετά μεγάλος, ενώ και η εξάλειψη των υπαρχουσών γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων είναι χρονοβόρα.

Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών, λόγω της αναθέρμανσης της εγχώριας ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για το 2020 (5,2%), καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί, ενώ, όπως είναι γνωστό, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τις εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν σε μικρότερο ποσοστό (5,1%) από όσο οι εισαγωγές.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες δημοσιονομικής επέκτασης για σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένες, καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ), παραμένει σε ισχύ και για το 2020, αν και υπάρχει σημαντική πιθανότητα περιορισμού του, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση.

Είναι, συνεπώς, προφανές ότι το στοίχημα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης δεν μπορεί να κερδηθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και η λήψη αποφάσεων για επενδύσεις χρειάζεται χρόνο, ενώ και η απόδοσή τους δεν είναι ποτέ άμεση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά είδη επενδύσεων, όπως οι επενδύσεις σε οικοδομές, οι οποίες έχουν πολύ πιο άμεση απόδοση. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στη χώρα μας, πριν από την κρίση και σε ολόκληρη σχεδόν τη μεταπολεμική περίοδο, αφορούσε τις οικοδομές. Στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα σχεδόν μηδενίστηκε, αυξήθηκε κατακόρυφα η ανεργία και μειώθηκε ραγδαία η παραγωγική δραστηριότητα, δηλαδή το ΑΕΠ στη χώρα μας. Συνεπώς, τα μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έχουν εξαγγελθεί θα μπορούσαν να έχουν άμεση απόδοση. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της τραπεζικής χρηματοδότησης των επενδύσεων γενικά και ειδικότερα των επενδύσεων στην οικοδομή δεν έχει λυθεί ακόμη ικανοποιητικά, λόγω το μεγάλου ποσοστού των «κόκκινων» δανείων.

Σε έναν μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, είναι αναγκαίο οι επενδύσεις να στραφούν προς τη βιομηχανία και τη γεωργία με κατάλληλα κίνητρα και μάλιστα σε τομείς με υψηλό τεχνολογικό περιεχόμενο, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων. Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία δεν θα εγκλωβιστεί και πάλι σε παραδοσιακούς εσωστρεφείς τομείς, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Το στοίχημα της ανάπτυξης που έχει θέσει η κυβέρνηση μπορεί να κερδηθεί τελικά, αν -μαζί με την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας- τεθούν ταυτόχρονα οι στόχοι και οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής διαδικασίας σε βάθος χρόνου πολύ μεγαλύτερο της τετραετούς διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθούν συναινέσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα, πράγμα που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, αντί μιας τυφλής αντιπαράθεσης. Ομως, πέρα από την πολιτική συναίνεση, απαιτείται και κοινωνική ειρήνη, γιατί είναι προφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική ισορροπία και κοινωνική συνοχή. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι οι πολίτες συμμετέχουν, ανάλογα με τη συνεισφορά τους, στα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.

Real News, 13 Οκτωβρίου 2019

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: