Ναπολέων Μαραβέγιας

Άρθρα στον τύπο

Advertisements

Οι εκλογές και το φάντασμα του εθνικισμού

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Δεν είναι πλέον το φάντασμα του Κομμουνισμού, όπως έλεγε κάποτε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», αλλά σήμερα είναι το φάντασμα του εθνικισμού. Πράγματι, όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, τόσο πυκνώνουν οι ανησυχίες ότι η Ευρωβουλή που θα προκύψει θα έχει ισχυρό εθνικιστικό χρώμα με μεγάλη δόση λαϊκισμού.

Ακόμη και κόμματα συνδεδεμένα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως αυτό του Ορμπαν στην Ουγγαρία, διαπερνώνται από ισχυρά εθνικιστικά χαρακτηριστικά, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία τα εθνικιστικά κόμματα έχουν αποσπάσει πολύ μεγάλα ποσοστά του εκλογικού σώματος. Από την άλλη, στη Γερμανία το Εναλλακτικό Κόμμα κερδίζει συνεχώς έδαφος και ήδη η δύναμή του φθάνει σε διψήφιο ποσοστό. Παρόμοια φαινόμενα, παρατηρούνται στην Αυστρία, την Πολωνία, τη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ολα ενισχύονται από την εθνικιστικού τύπου ρητορεία του Προέδρου Τραμπ και βρίσκουν έκφραση στην αντιευρωπαϊκή στάση των πολιτών που ψήφισαν έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. (περισσότερα…)

Advertisements

Το τρίπτυχο της ανάπτυξης: επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση, εμπιστοσύνη

Σε όλες τις οικονομίες του κόσμου χωρίς εξαίρεση, η επιχειρηματικότητα αποτελεί τη δημιουργική δύναμη που συνδυάζει τους άλλους τρεις συντελεστές παραγωγής (κεφάλαιο, εργασία και γη), στο πλαίσιο μιας επιχείρησης, για τη δημιουργία πλούτου. Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αναληφθεί το «ρίσκο», ο κίνδυνος, δηλαδή, μιας μικρής ή μεγάλης επένδυσης που θα αυξήσει την παραγωγή και την παραγωγικότητα, θα ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα τονώσει τελικά το ΑΕΠ μιας χώρας. (περισσότερα…)

Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου Σήμερα

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν κορυφαίο θεσμό παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης, ο οποίος από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, έχει προχωρήσει με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, σε συνεχείς προσαρμογές, προκειμένου να συμπορευτεί με την εποχή του.

Η σημερινή εποχή των κοσμογονικών τεχνολογικών αλλαγών και του καταιγισμού των πληροφοριών, οι οποίες διαδίδονται με τεράστια ταχύτητα σε παγκόσμια κλίμακα, επιβάλλει στο Πανεπιστήμιο να προσαρμοσθεί με γρηγορότερους ρυθμούς από κάθε άλλη προηγούμενη εποχή για να μην απαξιωθεί και πιθανώς ξεπεραστεί από νέους τρόπους παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Ειδικότερα είναι αναγκαίο, το Πανεπιστήμιο να μπορεί να ανταποκριθεί στη αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, στη διαχείριση του τεράστιου όγκου πληροφοριών του διαδικτύου και στην μετατροπή τους σε πραγματική γνώση. (περισσότερα…)

Στο πέλαγος της διεθνούς αβεβαιότητας

Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής κατάσταση επιδεινώνεται και δεν είναι στοιχειωδώς προβλέψιμη, καθώς δεν υπακούει στους παλαιούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς.

Η αβεβαιότητα που εκδηλώνεται στη μεγάλη αμερικανική δημοκρατία σχετικά με τις αποφάσεις του Προέδρου της, η ανάδυση των νέων παγκόσμιων δυνάμεων, με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να διεκδικεί σοβαρό ρόλο στη διεθνή σκηνή, η εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η ανάπτυξη εθνικιστικών δυνάμεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η χαώδης κατάσταση με την αποχώρηση της Βρετανίας, χωρίς συμφωνία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αμφιταλάντευση της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ο πόλεμος στη Συρία και οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές από τον Νότο προς τον Βορρά, είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις που κάνουν τον κόσμο ένα πέλαγος αβεβαιότητας. (περισσότερα…)

Δημόσια εκπαίδευση και κοινωνική κινητικότητα

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η σημασία της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού έχει από πολλά χρόνια επιβεβαιωθεί. Ολες οι σχετικές μελέτες εκτιμούν ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη μιας χώρας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εύρος και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν αμφισβητείται ότι η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων δεν ωφελεί μόνο το άτομο που τη δέχεται, αλλά το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί, όταν όλα τα άτομα έχουν περισσότερες δυνατότητες προσωπικής ανάπτυξης, η κοινωνία και η οικονομία προοδεύουν.

(περισσότερα…)

Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε κίνδυνο;

Ο Εθνικισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τροφοδοτούμενος από δύο, τουλάχιστον, βασικές αιτίες, τον φόβο των μεταναστών και τις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες εντάθηκαν στην περίοδο της κρίσης, έχει εμφανισθεί απειλητικός για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, καθώς λησμονήθηκαν τα δεινά, στα οποία οδήγησε πριν μερικές δεκαετίες.

Οι λιγότερο ευνοημένοι οικονομικά και κοινωνικά πολίτες όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών νιώθουν ανασφάλεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, που θεωρούν ότι προέρχεται από το μεταναστευτικό ρεύμα, και βεβαίως από τη νέα τεχνολογική επανάσταση. Καθώς τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα , συντηρητικά ή/και σοσιαλδημοκρατικά δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, αυτοί οι πολίτες αναζητούν άλλες, δυστυχώς αδιέξοδες, λύσεις. (περισσότερα…)

Η σημασία της παιδείας στην ψηφιακή εποχή

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή συχνά γίνεται σύγχυση, σκόπιμη ή όχι, μεταξύ πληροφορίας και γνώσης, σε σημείο που πολλές φορές οι όροι αυτοί ταυτίζονται. Όμως η διαφορά μεταξύ των δύο όρων είναι σημαντική. Η γνώση προϋποθέτει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να επεξεργάζεται την πληροφορία και μέσα από μια σύνθετη διανοητική διαδικασία να τη μετασχηματίζει σε γνώση, ώστε να την κατανοεί και να την εντάσσει στο πνευματικό του κεφάλαιο. (περισσότερα…)