Ναπολέων Μαραβέγιας

Άρθρα στον τύπο

Advertisements

Για μια βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική γεωργία

Κάθε φορά που ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, η επιστημονική ανάλυση επικεντρώνεται στη σημασία που έχει ο συνδυασμός τριών βασικών παραγόντων για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Αυτοί οι βασικοί παράγοντες είναι:
1. Η ικανότητα και η διάθεση των αγροτών να προσαρμόζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.
2. Η ικανότητα και η θέληση του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και των Ελλήνων αγροτών.
3. Η ικανότητα και η προσαρμοστικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) να περιλαμβάνει και την ελληνική γεωργία στους ευρύτερους κάθε φορά στόχους της, που αφορούν στο σύνολο της ευρωπαϊκής γεωργίας. (περισσότερα…)

Advertisements

Η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «πνίγηκε» στη Μεσόγειο

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είχε προγραμματισθεί πριν από πολλούς μήνες να προχωρήσει σε συζητήσεις και αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Ομως, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες γενικόλογες αναφορές στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της τραπεζικής ένωσης, η σύνοδος αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς μάλιστα να καταλήξει σε δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη αποφάσεις. Ολες οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δημοκρατία, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, «πνίγηκαν», ουσιαστικά, μαζί με πολλούς δυστυχισμένους μετανάστες στα νερά της Μεσογείου. (περισσότερα…)

Να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τις συνέπειες του Brexit στην εκπαίδευση

«Παγωμένα» θα παραμείνουν στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας τα δίδακτρα για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, παρά τις διαδικασίες του Brexit. Οι Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της εξόδου από την ΕΕ τουλάχιστον για την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, έδωσαν «παράταση ζωής» στους φοιτητές που σπουδάζουν στα ανώτατα ιδρύματά της για δύο ακόμα χρόνια, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά.

Πάντως την περίοδο αυτή οι έλληνες φοιτητές θα πληρώνουν στα βρετανικά πανεπιστήμια όσο πληρώνουν και οι βρετανοί φοιτητές, όπως ίσχυε ως σήμερα. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με το ζήτημα της ελευθερίας εγκατάστασης στη χώρα όχι μόνο για τους έλληνες φοιτητές αλλά και για τους έλληνες καθηγητές, ερευνητές, όπως και για όλους τους φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές που προέρχονται από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Και αυτοί ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. (περισσότερα…)

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

Το ζήτημα της εμπιστοσύνης, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αρμονικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που συνυπάρχουν στην οικογένεια, στην κοινότητα, στη χώρα και στον κόσμο.

Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ομαλής συμβίωσης, χωρίς η καχυποψία, οι συγκρούσεις και οι απογοητεύσεις να υπονομεύουν τις κοινωνικές, τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις. (περισσότερα…)

Tα καυτά ζητήματα

Οι νέες και οι νέοι της χώρας μας ακόμη μια φορά δοκίμασαν τις δυνάμεις τους για να εισαχθούν στα ΑΕΙ της χώρας μας. Παρά τα αρνητικά του πανελληνίου διαγωνισμού τουλάχιστον κανείς δεν αμφισβητεί την αμεροληψία και το κύρος του.

-Το πρώτο ζήτημα είναι, βέβαια, αν οι επιτυχόντες θα βρεθούν στο πανεπιστημιακό τμήμα που ονειρεύτηκαν και όχι αναγκαστικά κάπου αλλού που δεν είχαν φανταστεί. Εδώ ακριβώς αρχίζει και η αμφισβήτηση της διαδικασίας εισαγωγής και οι πρώτες αντιδράσεις των νέων που εισάγονται σε τμήματα άσχετα με τις επιθυμίες τους. (περισσότερα…)

Παραγωγική ανασυγκρότηση εδώ και τώρα

Καθώς η ελληνική οικονομία προχωρά προς την έξοδο από τo τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο) τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η προσοχή στρέφεται, και ορθώς, στους όρους και στις προϋποθέσεις που θα γίνει αυτή η έξοδος. Δηλαδή, αν θα έχουμε αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση και αν η ελάφρυνση του χρέους θα είναι αρκετή, ώστε να «αναπνεύσουν» η ελληνική οικονομία και η κοινωνία από το τεράστιο βάρος.

Μετά από πολλές προσπάθειες, προόδους και παλινδρομήσεις, η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο μακροοικονομικής ισορροπίας, καθώς τα περίφημα «τοξικά» ελλείμματα, τόσο στον κρατικό Προϋπολογισμό όσο και στις εξωτερικές πληρωμές της χώρας, δεν υπάρχουν πλέον (κάτω από 1% του ΑΕΠ). Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η υψηλή φορολογία οδήγησαν στην εξάλειψη του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4%. Ταυτόχρονα, η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης οδήγησε σε μεγάλη μείωση των εισαγωγών και, μαζί με τη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών και τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, συνέβαλε στην εξάλειψη σχεδόν και του ελλείμματος των εξωτερικών πληρωμών για πρώτη φορά στη χώρα μας. (περισσότερα…)

Προς μια νέα Γαλλογερμανική ισορροπία στην Ε.Ε.;

Από την εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, εδώ και ένα χρόνο περίπου, η ισορροπία στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας φαίνεται να μετακινείται προς τη γαλλική πλευρά.

Προφανώς η μετακίνηση αυτή είναι ελαφρά και σταδιακή, αλλά ορατή, καθώς η ορμητικότητα του νέου Γάλλου Προέδρου και η πολιτική του ισχύς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Γαλλίας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής εξασθένησης της κυρίας Καγκελαρίου σ’ όλα τα επίπεδα. (περισσότερα…)