Ναπολέων Μαραβέγιας

Άρθρα στον τύπο

Advertisements

Μια χώρα σε… αμηχανία (παρουσίαση βιβλίου)

Τα κείµενά του που δηµοσιεύτηκαν στα µέσα ενηµέρωσης και απηχούν τις σκέψεις που τροφοδοτήθηκαν από τα σηµαντικά γεγονότα και τις καταστάσεις της «καυτής» περιόδου 2015-2019 παρουσιάζει στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Χωρίς βαρβάρους…» ο καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Η έµπνευση του τίτλου «Χωρίς βαρβάρους…» προέρχεται από το γνωστό ποίηµα του Κωνσταντίνου Καβάφη και έγινε για να δείξει την αµηχανία της χώρας µπροστά στην έξοδο από τα µνηµόνια. Την ίδια στιγµή, µε την επιλογή του Ικαρου στο εξώφυλλο, ο συγγραφέας θέλει να επισηµάνει τη µεγάλη ευθύνη του πολιτικού συστήµατος να οδηγήσει την Ελλάδα, µετά την τραγική περιπέτεια της οικονοµικής κρίσης, προς µια αναπτυξιακή πορεία µε σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς την «επιπολαιότητα» που επέδειξε ο ε ικονιζόµενος, σύµφωνα µε τον γνωστό µύθο. (περισσότερα…)

Advertisements

Προεκλογική δημοσιονομική χαλάρωση

Σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, σε όλες σχεδόν τις δημοκρατίες, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ο περίφημος εκλογικός δημοσιονομικός κύκλος. Εχει διαπιστωθεί, δηλαδή, ότι στις προεκλογικές περιόδους οι κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία «χαλαρώνουν» τη δημοσιονομική πολιτική, τόσο στο σκέλος των δημοσίων εσόδων όσο και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών.

Στο σκέλος των εσόδων, παρατηρείται μια σχετική μείωση της φορολογικής πίεσης με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών, μείωσης των συντελεστών έμμεσης και άμεσης φορολογίας ή ακόμη και με διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων από τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις. (περισσότερα…)

Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, εύλογα θα περίμενε κανείς να πυκνώνει ο δημόσιος λόγος και ο αντίλογος από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για τη σημερινή πραγματικότητα και το μέλλον της Ευρώπης. Ομως, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες δημόσιες συζητήσεις περί Ευρώπης, ο κομματικός διάλογος εξαντλείται στις δημόσιες αντιπαραθέσεις για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, συχνά χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Κι όμως, στην Ευρώπη σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν χωρίς να περιμένουν τη χώρα μας. Επειδή, μάλιστα, το ελληνικό ζήτημα μοιάζει να έχει «κουράσει» τα τελευταία χρόνια, μάλλον κανείς στην Ευρώπη δεν ασχολείται πια με τα δικά μας θέματα. Καθώς η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και αμέσως σχεδόν μπήκε σε προεκλογική περίοδο, οι πειρασμοί της παροχολογίας θυμίζουν τις παλιές μέρες που η χώρα βάδιζε αμέριμνα προς τη χρεοκοπία με τη γνωστή ρήση «λεφτά υπάρχουν». Πράγματι σήμερα «λεφτά υπάρχουν». (περισσότερα…)

What is at stake in the European elections

A few days before the European elections, all analysts and pundits agree that the new composition of the European Parliament will be much more conservative or even far-right compared to its predecessor, given that the parties that stand to receive more votes in the majority of European countries indulge in far-right and nationalist rhetoric. Those who like historical analogies would note that right-wing nationalism thrived after the Great Depression of 1929, and contemporary right-wing nationalist populism has been thriving following the new great recession of 2008. (περισσότερα…)

Οι προκλήσεις της νέας εποχής για το πανεπιστήμιο

Στη σημερινή εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης από το πανεπιστήμιο δεν μπορούν να παραμείνουν στις παραδοσιακές τους μορφές. Όπως ξέρουμε, η ταχύτητα δημιουργίας νέας γνώσης με παγκοσμιοποιημένο, πλέον, περιεχόμενο και η μεταφορά της σε ελάχιστο χρόνο, μέσω του διαδικτύου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα. Η εποχή που ο καθηγητής/ερευνητής σε κάθε πανεπιστήμιο εφησύχαζε στην αυθεντία της γνώσης που είχε αποκτήσει και ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της επιστήμης του για μια ολόκληρη ζωή, δεν υπάρχει πλέον. Το πανεπιστήμιο, με τους καθηγητές του ως απόμακρο κάστρο της γνώσης και τους φοιτητές ή τους πτυχιούχους ως προνομιούχους αποδέκτες της γνώσης, όπως το κληρονομήσαμε από τον Μεσαίωνα, δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. (περισσότερα…)

Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Να μην επιδιώξει κανείς μας κομματική στήριξη

1 Τι θα αλλάζατε στη δική σας επαγγελματική διαδρομή στο πανεπιστήμιο;

Η εκλογή μου στη θέση του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, πριν από δύο δεκαετίες περίπου (Ιούνιος 2000), μου έδωσε αρκετές δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης. Θεωρώ, ότι τόσο η ενασχόλησή μου στον ερευνητικό τομέα, αλλά και η θητεία μου σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στον δημόσιο χώρο και με διαφορετικές κυβερνήσεις, διαμόρφωσαν τις μετριοπαθείς και συναινετικές απόψεις μου για την Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση. (περισσότερα…)

Αναστάσιμο μήνυμα με αστερίσκους

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που η Ορθοδοξία γιορτάζει την Ανάσταση, οι συμβολισμοί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας πληθαίνουν, με «φόντο» τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πράγματι, αν παρατηρήσει κανείς ορισμένους βασικούς οικονομικούς δείκτες του 2018, διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική διαχείριση ήταν συγκρατημένη (πλεόνασμα εσόδων 1,1% του ΑΕΠ) και η μείωση των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων ήταν σημαντική (σημερινό επιτόκιο περίπου 3,3%). Ταυτόχρονα, σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών (περίπου 11% χωρίς πετρελαιοειδή) και μια μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σχετικά θετικά επιτεύγματα, μέσα στον χρόνο που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και ταυτόχρονα μπήκε στους πειρασμούς της προεκλογικής περιόδου. (περισσότερα…)