Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Ο εφιάλτης της Δραχμής

Ο εφιάλτης της Δραχμής

Μήπως η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, με την υποτίμηση της δραχμής, γλιτώνοντας έτσι από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε απόγνωση; Δυστυχώς, η πρόταση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν αυτή τη διέξοδο της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτα απ’ όλα, η έξοδος από το ευρώ μετά από χρεωκοπία, θα σημάνει άμεσα πλήρη αδυναμία δανεισμού από το εξωτερικού ,που είναι αναγκαίος αφενός για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον μέρος των εισαγωγών μας, αφετέρου, για να καλυφθεί το ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4-5 δισ. ευρώ που υπάρχει ακόμη (το έλλειμμα δηλαδή των δημοσίων εσόδων σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες μισθών, συντάξεων κ.λπ., χωρίς τους τόκους των δανείων).

Έστω ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας μας μπορεί να καλυφθεί με δραχμές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών καλύπτει σήμερα (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του 2011), παρά την αύξησή της, μόνο το περίπου 50% της αξίας των εισαγωγών.

Συνεπώς, η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος για τις απαραίτητες εισαγωγές ενέργειας, τροφίμων ,φαρμάκων κ.λπ. Η υποτιθέμενη αύξηση του συναλλάγματος από τον τουρισμό, λόγω της υποτίμησης της δραχμής δεν μπορεί να είναι δεδομένη. Η αναπόφευκτη αναταραχή που θα υπάρξει αμέσως μετά την έξοδο από το ευρώ μπορεί να περιορίσει την έλευση τουριστών στη χώρα μας, όπως συνέβη με τις ταραχές του περασμένου Ιουνίου στην Αθήνα.

Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στη δραχμή και η μεγάλη ζήτηση συναλλάγματος θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη υποτίμηση, πολύ μεγαλύτερη από την ηθελημένη, η οποία θα αυξήσει τις τιμές όλων των εισαγόμενων προϊόντων. Έτσι θα διογκωθεί ραγδαία ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ακυρώνοντας τα οφέλη της αρχικής ηθελημένης υποτίμησης για τις εξαγωγές της χώρας. Θα ακολουθήσουν και νέα υποτίμηση και νέα αύξηση πληθωρισμού, μέσα σε έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο.

Είναι προφανές ότι τα ασθενέστερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από όσο υποφέρουν σήμερα, γιατί θα είναι αδύνατον να αυξηθούν οι αμοιβές τους στο ύψος του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, η γενικότερη αναταραχή και η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού θα αποτρέψουν επενδύσεις στη χώρα. Αλλά τότε, αντί να αυξηθεί η απασχόληση, μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία από τη σημερινή.

Η διαφαινόμενη ελπίδα ότι τα δάνεια των ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες θα αποπληρωθούν σε δραχμές με την αρχική ισοτιμία παρά την μεγάλη υποτίμηση τους είναι απατηλή γιατι θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα στην καταστροφή, εφόσον οι τράπεζες θα εισπράττουν πολύ λιγότερα ευρώ από όσα έχουν χορηγήσει. Αντίθετα, αν πληρωθούν με την πραγματική ισοτιμία, δηλ. μετά από την υποτίμηση, το αυξημένο κόστος της αποπληρωμής τους σε ευρώ θα σημάνει είτε κοινωνική εξέγερση, είτε απόλυτη αδυναμία πληρωμής και, συνεπώς, πάλι καταστροφή.

Τέλος, άν κάποιο μέρος του δημόσιου χρέους προς τους ξένους δανειστές μας συνεχίσει να πληρώνεται, αυτό θα πληρώνεται ακριβότερα σε ευρώ δηλ. με υποτιμημένες δραχμές, οι οποίες θα προέρχονται ή από μεγάλη αύξηση της ποσότητας του «τυπωνόμενου» χρήματος,(κάτι που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις,) ή/και από αύξηση της φορολογίας, που θα είναι έτσι μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα η συνολική κατάσταση της χώρας μας να γίνει πολύ χειρότερη, με θύματα τους μισθωτούς και, γενικότερα, τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, με σοβαρό κίνδυνο αντιδημοκρατικών λύσεων μετά την απομάκρυνση της χώρας μας από την ευρωπαϊκή της πορεία. Αντίθετα, θα ωφεληθούν αυτοί που έχουν συσσωρεύσει ευρώ σε ξένες τράπεζες και έτσι θα μπορούν να αγοράσουν φθηνά τον εθνικό πλούτο της χώρας μας.

TA NEA, 16/05/2012

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: