Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Το κρίσιμο 2020, τα διεθνή σύννεφα, και το ελληνικό στοίχημα

Το κρίσιμο 2020, τα διεθνή σύννεφα, και το ελληνικό στοίχημα

Είναι κοινός τόπος ότι το 2020 δεν μπαίνει με τις καλύτερες προοπτικές. Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ύφεση και η κλιματική αλλαγή δείχνει πλέον τα αποτελέσματά της σ’ολόκληρο τον πλανήτη. Επιπλέον, παρατηρείται αναβίωση του ψυχρού πολέμου με νέα μορφή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ η κινεζική δυναμική παρουσία προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια ισορροπία των οικονομικών και των γεωπολιτικών δυνάμεων.

Ο επιλεκτικός οικονομικός προστατευτισμός και ο ιδιότυπος πολιτικός απομονωτισμός από την πλευρά των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Τραμπ υπό κατηγορία, καθώς και η ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εδραιώσει τη διεθνή παρουσία της, (μεταξύ άλλων και λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας) οδηγεί το Δυτικό Σύστημα σε πολιτική και στρατιωτική αδυναμία να διατηρήσει την κυριαρχία του στον κόσμο. Οι ανεξέλεγκτες κοινωνικές και εμφύλιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή καi αναθεωρητικός οίστρος της Τουρκίας προκαλούν νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών και απειλούν με γενικευμένη αναταραχή την Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας αποτελεί μια νησίδα πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η σημερινή κυβέρνηση, μέσα στον ταραγμένο κόσμο και στον αναβρασμό της περιοχής μας με ένα νέο πιο αποτελεσματικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους, μέσω της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, σταδιακά επιδιώκει να ξεπεράσει οριστικά το φαύλο κύκλο της οικονομικής στασιμότητας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.

Όμως, η αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό ζήτημα και η γενικευμένη αστάθεια του Δυτικού Συστήματος δημιουργεί στη χώρα μας πρόσθετες δυσκολίες ανάκαμψης της οικονομίας της. Ταυτόχρονα, οι καθυστερήσεις και οι αγκυλώσεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας κ.ά χρειάζονται επώδυνες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολιτική τόλμη και τεχνοκρατική μαεστρία, τις οποίες φαίνεται να διαθέτει η κυβέρνηση.

Η θέση της χώρας μας στο Δυτικό Κόσμο και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική, δεν φαίνεται να της εξασφαλίζει, εκτός από πολιτική στήριξη, ούτε στρατιωτική ενίσχυση, αλλά ούτε και οικονομική ενθάρρυνση στον επιθυμητό βαθμό. Η επιμονή των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στη σημερινή συγκυρία η ανάγκη δημόσιων δαπανών για ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας μας είναι προφανής.

Εναπόκειται στην ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και στη συναινετική στάση της αντιπολίτευσης, να εξασφαλίσουν αδιατάρακτη ευρωπαϊκή πορεία και οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη στη χώρας μας μέσα στον ταραγμένο κόσμο που την περιβάλλει. Είναι γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Ας προσπαθήσουμε όλοι, όσο μπορούμε, το 2020 να είναι καλύτερο και για τη χώρα μας και για τον κόσμο ολόκληρο.

Liberal, 31/12/2019

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: