Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Μια χώρα σε… αμηχανία (παρουσίαση βιβλίου)

Μια χώρα σε… αμηχανία (παρουσίαση βιβλίου)

Τα κείµενά του που δηµοσιεύτηκαν στα µέσα ενηµέρωσης και απηχούν τις σκέψεις που τροφοδοτήθηκαν από τα σηµαντικά γεγονότα και τις καταστάσεις της «καυτής» περιόδου 2015-2019 παρουσιάζει στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Χωρίς βαρβάρους…» ο καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Η έµπνευση του τίτλου «Χωρίς βαρβάρους…» προέρχεται από το γνωστό ποίηµα του Κωνσταντίνου Καβάφη και έγινε για να δείξει την αµηχανία της χώρας µπροστά στην έξοδο από τα µνηµόνια. Την ίδια στιγµή, µε την επιλογή του Ικαρου στο εξώφυλλο, ο συγγραφέας θέλει να επισηµάνει τη µεγάλη ευθύνη του πολιτικού συστήµατος να οδηγήσει την Ελλάδα, µετά την τραγική περιπέτεια της οικονοµικής κρίσης, προς µια αναπτυξιακή πορεία µε σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς την «επιπολαιότητα» που επέδειξε ο ε ικονιζόµενος, σύµφωνα µε τον γνωστό µύθο.

Για την επιλογή του τίτλου του βιβλίου και για τον Ικαρο, που απεικονίζεται στο εξώφυλλό του, απαντά στη Realnews ο κ. Μαραβέγιας, ο οποίος το 2001 τιµήθηκε µε παράσηµο από τη Γαλλική ∆ηµοκρατία για την προσφορά του στην επιστήµη. «Στα περισσότερα κείµενα που δηµοσιεύονται σε αυτό το βιβλίο υπάρχει ένας κοινός προβληµατισµός, που αφορά το πολιτικό και οικονοµικό µέλλον της χώρας µας, καθώς αργά και βασανιστικά προχωρά προς την έξοδο από την κρίση και µένει πλέον “χωρίς βαρβάρους”, δηλαδή χωρίς τις επιτακτικές “µνηµονιακές” υποχρεώσεις.

Η ευθύνη του πολιτικού συστήµατος να οδηγήσει τη χώρα µε ασφάλεια στον δρόµο της ανάπτυξης µέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι τεράστια, χωρίς να επιδείξει την επιπολαιότητα που επέδειξε ο Iκαρος. Καθώς δεν υπάρχουν πλέον εξωτερικοί βάρβαροι, οι “βάρβαροι” βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και είναι οτιδήποτε µας εµποδίζει να γίνουµε µια “κανονική” ευρωπαϊκή χώρα: οι πελατειακές πρακτικές, η αλαζονεία της εξουσίας, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο τεχνητός διχασµός, η ανεπάρκεια της δηµόσιας διοίκησης, οι αναχρονιστικές αντιλήψεις στην εκπαίδευση και πολλά άλλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής πανεπιστηµίου.

Παράλληλα, ο Ν. Μαραβέγιας, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και σήµερα είναι αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, εκφράζει την άποψή του για το αν η κρίση που έπληξε τη χώρα µας συνέβαλε στη συνειδητοποίηση τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουµε πορεία. «Μία κρίση και µάλιστα τόσο βαθιά, όπως η ελληνική, συνήθως αποτελεί αιτία περισυλλογής στα έθνη. Στη χώρα µας, αν εξαιρέσει κανείς ορισµένες επιµέρους αναγκαστικές εκσυγχρονιστικές τοµές, η σηµερινή κρίση δεν φαίνεται να άλλαξε τις βαθύτερες συµπεριφορές, κατ’ αρχήν του πολιτικού µας συστήµατος και βέβαια των πολιτών στη συνέχεια. ∆υστυχώς, οι παθογένειες της χώρας επανέρχονται µε την πρώτη ευκαιρία, π.χ. οι κάθε µορφής προεκλογικές παροχές στις επικείµενες εκλογές», επισηµαίνει ο κ. Μαραβέγιας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του καθηγητή στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για το µέλλον και την πορεία της Ελλάδας. «Οπως ξέρετε, η αισιοδοξία βρίσκεται µέσα στην ανθρώπινη φύση. Πάντοτε πιστεύουµε ότι θα κάνουµε µια καινούργια αρχή. Και σήµερα, µπροστά στις εκλογές που έρχονται, οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι µπορεί να ανοίξει ένας νέος, πιο ευρωπαϊκός και πιο σύγχρονος δρόµος για τη χώρα µας. Φαίνεται να υπάρχουν αρκετά δεδοµένα που δηµιουργούν την αίσθηση ότι δεν πρόκειται, για ακόµη µία φορά, να διαψευστούν οι ελπίδες και ότι µπορεί, επιτέλους, να σταµατήσει να επαληθεύεται ο µύθος του Σισύφου», καταλήγει ο Ν. Μαραβέγιας, που διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012.

Real News, 15 Ιουνίου 2019

https://www.real.gr/politiki/arthro/mia_xora_se_amixania-551876/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: