Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Να μην επιδιώξει κανείς μας κομματική στήριξη

Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Να μην επιδιώξει κανείς μας κομματική στήριξη

1 Τι θα αλλάζατε στη δική σας επαγγελματική διαδρομή στο πανεπιστήμιο;

Η εκλογή μου στη θέση του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, πριν από δύο δεκαετίες περίπου (Ιούνιος 2000), μου έδωσε αρκετές δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης. Θεωρώ, ότι τόσο η ενασχόλησή μου στον ερευνητικό τομέα, αλλά και η θητεία μου σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στον δημόσιο χώρο και με διαφορετικές κυβερνήσεις, διαμόρφωσαν τις μετριοπαθείς και συναινετικές απόψεις μου για την Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση.

2. Γιατί να σας ψηφίσει ένας πανεπιστημιακός;

Όπως ήδη ανέφερα, η επιστημονική μου ενασχόληση με την Πολιτική Οικονομία αλλά και η εμπειρία που απέκτησα σε δημόσιες θέσεις την προηγούμενη εικοσαετία (πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων και τέλος αναπληρωτής πρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μου επιτρέπουν να γνωρίζω καλά πώς πρέπει να διοικηθεί ένας δημόσιος εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός, όπως είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.

3. Βία και ανομία στα πανεπιστήμια από εξωπανεπιστημιακούς. Πείτε ξεκάθαρα τη θέση σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται αποφασιστικότητα, όχι όμως μόνο από τις πανεπιστημιακές αρχές, αλλά και από την οργανωμένη πολιτεία, που είναι η μόνη η οποία διαθέτει τη δυνατότητα και την ικανότητα να επιβάλει την τάξη σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο με τα εντεταλμένα όργανα που διαθέτει.

4. Θα επιδιώξετε να έχετε την κομματική στήριξη ενός ή περισσότερων κομμάτων;

Τα πολιτικά κόμματα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελούν τους πυλώνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης μιας χώρας. Όμως, η ανάμειξή τους στα πανεπιστήμια με οποιονδήποτε τρόπο, παρεμποδίζει την ανεξάρτητη ενασχόλησή τους με την έρευνα και τη διδασκαλία και υποσκάπτει την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοδιοίκησή τους.
Συνεπώς, όχι μόνο δεν επιδιώκω κομματική στήριξη για την υποβοήθηση της εκλογής μου στη θέση του πρύτανη, αλλά προτρέπω και τους συνυποψηφίους μου να τηρούν την ίδια στάση προς όφελος του πανεπιστημίου μας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.04.2019

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: