Από την εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, εδώ και ένα χρόνο περίπου, η ισορροπία στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας φαίνεται να μετακινείται προς τη γαλλική πλευρά.
Προφανώς η μετακίνηση αυτή είναι ελαφρά και σταδιακή, αλλά ορατή, καθώς η ορμητικότητα του νέου Γάλλου Προέδρου και η πολιτική του ισχύς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Γαλλίας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής εξασθένησης της κυρίας Καγκελαρίου σ’ όλα τα επίπεδα.
Η νέα προνομιακή σχέση της Γαλλίας με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και οι «πρωτοποριακές» προτάσεις του Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας από αυτήν, προσφέρει στον νέο Γάλλο Πρόεδρο την ευκαιρία να εμφανισθεί ως «ο ηγέτης της Ευρώπης» αντί της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Βέβαια, αν η εξέλιξη αυτή είναι συγκυριακή ή μονιμότερη, θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα ενισχυθεί η οικονομική δύναμη της Γαλλίας και βέβαια κατά πόσο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε, ώστε να έχουν τη γαλλική σφραγίδα.
Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έχει πλήρη γνώση ότι η ενδυνάμωση της γαλλικής οικονομίας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η νέα ισορροπία με τη Γερμανία και γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της γαλλικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να πείσει τη διστακτική Γερμανία να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ως απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και τον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό, που αναπτύσσεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην ίδια τη Γαλλία.
Η χώρα μας καθώς διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Γαλλία, που επιβεβαιώθηκαν και στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, έχει μόνο να κερδίσει από την ενδυνάμωση της χώρας αυτής στην Ευρώπη και στον κόσμο.
marketpost.gr, 3 Μαΐου 2018