Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Το μέγα λάθος της Κυβέρνησης και η ορθολογική επιλογή των πολιτών

Το μέγα λάθος της Κυβέρνησης και η ορθολογική επιλογή των πολιτών

Advertisements

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος φαίνεται ότι αποτελεί μια πράξη ύψιστης δημοκρατικής ευαισθησίας. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για λανθασμένη ενέργεια, που παγιδεύει τους πολίτες σε επικίνδυνα διλήμματα για τους ακόλουθους λόγους:

Μεταφέρει στους πολίτες την ευθύνη της απόφασης για μια ΄΄επώδυνη΄΄ πρόταση των ΄΄θεσμών΄΄, η οποία μόνο από τους πλήρως ενημερωμένους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, μπορεί να εκτιμηθεί. Έτσι, μεταθέτει την απόφαση στους ήδη εξουθενωμένους πολίτες, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης της ευημερίας τους, θεωρώντας ΄΄αφελώς΄΄ ότι μπορούν να απαντήσουν με νηφαλιότητα και ορθολογισμό, αν πρέπει να συνεχισθεί ή να σταματήσει η λιτότητα.

Παραβλέπει ότι η απάντηση ΄΄ΝΑΙ΄΄ ή ΄΄ΌΧΙ΄΄ στην ΄΄επώδυνη πρόταση΄΄ συνέχισης της λιτότητας μπορεί να εκληφθεί από τους απλούς πολίτες ως ΄΄ΝΑΙ΄΄ ή ΄΄ΌΧΙ΄΄ στο Ευρώ, με αποτέλεσμα να προκληθεί βαθύς διχασμός στους Έλληνες. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας σε ένα πιθανό ΄΄ΌΧΙ΄΄ , παρότι έχουν ήδη εκδηλώσει έντονη δυσαρέσκεια και με πολλές δηλώσεις τους θεωρούν το ΄΄ΌΧΙ΄΄ ως ΄΄εχθρική ενέργεια΄΄. Προφανώς, έτσι μειώνεται αντί να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι αυξάνεται το ΄΄χάσμα κατανόησης΄΄ μεταξύ της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι περισσότεροι πολίτες των χωρών – μελών της έχουν και αυτοί σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν διάθεση για περισσότερη αλληλεγγύη προς τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι περισσότερο ΄΄σκληροί΄΄ εταίροι και δανειστές μας ελπίζουν και εύχονται (και το διακηρύσσουν μάλιστα) να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, γιατί στην περίπτωση του ΄΄ΌΧΙ΄΄ θα θεωρήσουν ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα εθελουσίας εξόδου από την Ευρωζώνη και θα συμπεριφερθούν αναλόγως.

Αποσιωπά το γεγονός ότι, μπορεί οι Έλληνες πολίτες να απαντήσουν ΄΄ΝΑΙ΄΄, όχι επειδή θέλουν να συνεχιστεί η λιτότητα ή επειδή προσχωρούν σε φιλοευρωπαϊκές συντηρητικές επιλογές, αλλά επειδή ανησυχούν ότι το ΄΄ΌΧΙ΄΄ ίσως οδηγήσει σε απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη, καθώς και σε οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική ΄΄μοναξιά΄΄ σε μια επικίνδυνη γειτονιά. Όμως, αυτή η επιλογή μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για επιβολή σκληρότερων μέτρων λιτότητας από τους εταίρους και δανειστές μας, τα οποία πιθανόν να κληθούν να εφαρμόσουν υπερσυντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.

Δεν δείχνει να ανησυχεί για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων (από τους τρομαγμένους απλούς πολίτες ή τους καραδοκούντες μια έξοδο από το ευρώ κερδοσκόπους), με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις βυθίζοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Τέλος, φαίνεται να μην κατανοεί ότι οι εταίροι και δανειστές μας δεν φαίνεται να ΄΄τρομάζουν΄΄ από τη ΄΄ζημιά΄΄ που θα προκληθεί σ’αυτούς, ακόμη και με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, η οποία εκτιμάται πολύ μικρότερη σε σχέση με τη χρεωκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας. Συνεπώς, χωρίς να ΄΄φοβηθούν΄΄, μπορεί να αρνηθούν Συμφωνία, ως αποτέλεσμα του ΄΄ΌΧΙ΄΄ στο δημοψήφισμα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, εφόσον η Κυβέρνηση επιμένει σ’ένα λάθος, η μόνη ορθολογική επιλογή που έχουν οι πολίτες είναι να μην συμπράξουν στην ενδεχόμενη απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή της προοπτική και να ψηφίσουν ΄΄ΝΑΙ΄΄ στην Ευρώπη. Έτσι, προκαλούν μικρότερο ΄΄κακό΄΄ στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας προφανώς όλους τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν, καθώς είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε ένα άσκοπο δημοψήφισμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/07/15

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: