Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Κίνηση υψηλού κόστους με αβέβαιο όφελος

Κίνηση υψηλού κόστους με αβέβαιο όφελος

Η απόφαση για δημοψήφισμα αποτελεί μία κίνηση υψηλού πολιτικού και οικονομικού κόστους ενώ το όφελος αναμένεται να είναι μικρό και αβέβαιο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η απόφαση για δημοψήφισμα αποτελεί μία κίνηση υψηλού πολιτικού και οικονομικού κόστους ενώ το όφελος αναμένεται να είναι μικρό και αβέβαιο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η ιδέα της αύξησης της διαπραγματευτικής πίεσης στους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας φαίνεται να μην αποδίδει έως τώρα τουλάχιστον τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η περισσότερο σκληρή μερίδα των δανειστών μας θεωρεί ότι πρόκειται για έναν ιδιότυπο εκβιασμό και απαντά με ανάλογο τρόπο. Η πιο διαλλακτική πλευρά των εταίρων και δανειστών μας, η οποία θα ήθελε μια περαιτέρω συζήτηση και διαπραγμάτευση έστω την τελευταία ώρα, δεν φαίνεται να μπορεί να την επιβάλει. Εάν και ο υπερατλαντικός παράγων δεν προτρέψει τους Ευρωπαίους δανειστές μας για συνδιαλλαγή, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα είναι εξαιρετικά επώδυνα. Στην περίπτωση του «όχι» οι Ευρωπαίοι δανειστές μας θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα βήμα εθελούσιας εξόδου από το ευρώ, πράγμα που μπορεί ορισμένους από αυτούς να τους εξυπηρετεί. Στην περίπτωση του «ναι» η σημερινή κυβέρνηση, όπως η ίδια έχει διαρρεύσει, θα προχωρήσει σε εκλογές με αμφίβολα γι’ αυτήν αποτελέσματα. Στο μεταξύ, η βδομάδα αυτή επιφυλάσσει δυσάρεστες «εκπλήξεις», όπως κλείσιμο τραπεζών, κατάρρευση Χρηματιστηρίου, αναστάτωση στις διεθνείς αγορές κλπ.
Το ζήτημα είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να διευκολύνουν μια νέα προσπάθεια συνεννόησης της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει άποψη και να υποστηρίξει ένα «ναι» σε μια ικανοποιητική συμφωνία, όπως εξάλλου έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πορεία προς το δημοψήφισμα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ήρεμη απ’ όλες τις πλευρές και να μην οδηγήσει σε μια νέα διχαστική εξέλιξη τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, η Ιστορία μάς διδάσκει ότι σε κρίσιμες ώρες αντί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας οδηγούμαστε συχνά και με προτροπή των «φίλων» μας σε διχασμούς. Ας ευχηθούμε αυτήν τη φορά να μη συμβεί το ίδιο.

ΕΘΝΟΣ, 29/06/15


Σχολιάστε