Το θέμα της ανάπτυξης των περιφερειών σήμερα αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται για 5η συνεχή χρονιά στο τέλμα της ύφεσης και της ανεργίας. Για τον σκοπό αυτό η συζήτηση θα πρέπει να μετακινηθεί από το ζήτημα της κρίσης στο ζήτημα της ανάπτυξης. Τα ερωτήματα, βεβαίως, είναι ποια ανάπτυξη, με ποιον τρόπο, σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές.
Τα ερωτήματα αυτά προσπάθησε να απαντήσει μια δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή έμπειρων πανεπιστημιακών και στελεχών υπουργείων, του κατ’ εξοχήν αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Βιρβιδάκη, του ειδικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Θεοχαρόπουλου και των βουλευτών Γ. Σταθάκη, Φ. Σαχινίδη και Μ. Ρεπούση. Η συζήτηση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά πλούσια σε προβληματισμούς και συμπεράσματα γύρω από το ζήτημα της ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών, οργανώθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του 2ου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού «Περιφέρεια», το οποίο εκδίδεται από μία Συντακτική Ομάδα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών .
Τα ζητήματα της αποδοτικότερης χρήσης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατά την οποία η χώρα μας φαίνεται ότι θα εισπράξει σημαντικά ποσά, όπως και στην προηγούμενη επταετή προγραμματική περίοδο, ετέθησαν με καθαρότητα και επιστημονική αυστηρότητα.
Οι ομιλητές, καθηγητές των πανεπιστημίων της χώρας μας, ο κ. Γ. Καυκαλάς (ΑΠΘ), ο κ. Γ. Πετράκος (Παν. Θεσσαλίας) και ο Γ. Ψυχάρης (Πάντειο), έθεσαν, ο καθένας από τη δική τους πλευρά, τα κρίσιμα ζητήματα της ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών και ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των διαφόρων περιοχών, υποδεικνύοντας συχνά τρόπους με τους οποίους η χώρα μας μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ώστε να κατακτήσει και την εγχώρια, αλλά κυρίως τη διεθνή αγορά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα της παραγωγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμο για να μην ξαναβρεθεί και πάλι η χώρα μας με το δυσθεώρητο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του 2009, που καλυπτόταν με δανεισμό και δημιουργούσε την αίσθηση μίας επίπλαστης ευμάρειας στους Ελληνες πολίτες. Εάν θέλουμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων, θα πρέπει να αυξήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ένας απαράβατος όρος για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση που βρίσκεται σήμερα.
ΕΘΝΟΣ 18/05/13