Ναπολέων Μαραβέγιας

Αρχική » Uncategorized » Η έρευνα, φάρμακο για την κρίση

Η έρευνα, φάρμακο για την κρίση

Ηκρίση, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε κάθε χώρα, έχει ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: τη μείωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της Ευρώπης έναντι των αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το ζήτημα αυτό τίθεται σε μεγαλύτερη οξύτητα, εφ’ όσον, εκτός από το σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό έλλειμμα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο εκφράζεται στο επίπεδο του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται η θεματική αυτού του συλλογικού τόμου. Τον επιμελήθηκε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Χ. Κάτσικας – Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης «Ερευνα και τεχνολογία και οικονομική ανάπτυξη: θεωρητικές προσεγγίσεις». Δημήτρης Χ. Κάτσικας – Γιώργος Ανδρέου «Ερευνα και τεχνολογία και οικονομική ανάπτυξη. Η διεθνής εμπειρία». Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης «Ερευνα και τεχνολογία στην Ελλάδα». Μαρτίνος Λύκος «Ερευνα και τεχνολογία στις ελληνικές περιφέρειες». Γιάννης Ελ. Δούκας «Ερευνα και τεχνολογία στον ελληνικό αγροτικό χώρο».

Το συμπέρασμα: η ανάπτυξη της έρευνας, δηλαδή της παραγωγής νέας γνώσης και της συνεπαγόμενης τεχνολογικής προόδου, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα εξόδου της χώρας μας από την κρίση μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η διερεύνηση των δυνατοτήτων να εφαρμοστεί μια συγκροτημένη πολιτική έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, με βάση τη σχετική θεωρία και τη διεθνή εμπειρία, αποτελεί το βασικό κορμό αυτού του συλλογικού βιβλίου.

Καλογραμμένο, με την υποδειγματική τυποτεχνικά έκδοση τού «Θεμέλιου», την οποία υπογράφει η Αννα Μαλικιώση. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Αναφερόμαστε στον πατέρα της Θόδωρο Μαλικιώση.

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: